Μένουμε Σπίτι και Εξοικονομούμε!


Δε μένουμε σπίτι γιατί φοβόμαστε, αλλά για να προστατευτούμε και να προστατεύσουμε και τους άλλους. Και αν το σπίτι έχει αναβαθμιστεί ενεργειακά μέσα από το πρόγραμμα “Εξοικονομώ κατ’ οίκον“, τότε μένουμε με άνεση και κάνοντας οικονομία!

Αν πάλι χρειαζόμαστε ενεργειακή αναβάθμιση, τότε φροντίζουμε έγκαιρα να ενημερωθούμε υπεύθυνα από το μηχανικό και να ετοιμάσουμε φάκελο με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα χρειαστούμε.

Μένουμε, λοιπόν στο σπίτι, αλλά δεν μένουμε πίσω από τις εξελίξεις!

Ξεκινά η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στο υπόλοιπο της Π.Ε. Θεσσαλονίκης

Ξεκίνησε την Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018, η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας, σε έντεκα περιφερειακές ενότητες σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων βρίσκεται η Π.Ε. Θεσσαλονίκης.  Όσοι έχουν ακίνητη περιουσία στις εν λόγω περιοχές καλούνται να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους.

Η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων για τις περιοχές αυτές αρχίζει στις 10-12-2018 και λήγει στις 12-03-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 10-06-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.  Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας (12-03-2019) για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας είναι οι παρακάτω:

Α) Από τον Δήμο ΒΟΛΒΗΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:ΑΝΩ ΣΤΑΥΡΟΥ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ, ΑΡΕΘΟΥΣΗΣ, ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ, ΒΟΛΒΗΣ, ΒΡΑΣΝΩΝ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ, ΜΑΥΡΟΥΔΑΣ, ΜΕΛΙΣΣΟΥΡΓΟΥ, ΝΕΑΣ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑΣ, ΝΕΑΣ ΜΑΔΥΤΟΥ, ΝΙΚΟΜΗΔΙΝΟΥ, ΝΥΜΦΟΠΕΤΡΑΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΩΝΑΣ, ΠΡΟΦΗΤΟΥ, ΣΚΕΠΑΣΤΟΥ, ΣΤΑΥΡΟΥ, ΣΤΕΦΑΝΙΝΩΝ, ΣΤΙΒΟΥ, ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ και ΦΙΛΑΔΕΛΦΙΟΥ

Β) Από τον Δήμο ΔΕΛΤΑ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ και ΒΡΑΧΙΑΣ

Γ) Από τον Δήμο ΘΕΡΜΑΪΚΟΥ ο προ-καποδιστριακός ΟΤΑ: ΜΕΣΗΜΕΡΙΟΥ

Δ) Από τον Δήμο ΘΕΡΜΗΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΙΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΚΑΤΩ ΣΧΟΛΑΡΙΟΥ, ΛΙΒΑΔΙΟΥ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΑΣ και ΣΟΥΡΩΤΗΣ

Ε) Από τον Δήμο ΛΑΓΚΑΔΑ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, ΑΔΑΜ, ΑΡΔΑΜΕΡΙΟΥ, ΑΣΚΟΥ, ΑΣΣΗΡΟΥ, ΒΑΣΙΛΟΥΔΙΟΥ, ΒΕΡΤΙΣΚΟΥ, ΓΕΡΑΚΑΡΟΥΣ, ΕΞΑΛΟΦΟΥ, ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΚΑΛΑΜΩΤΟΥ, ΚΑΡΤΕΡΩΝ, ΚΟΛΧΙΚΟΥ, ΚΡΙΘΙΑΣ, ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ, ΛΑΓΚΑΔΑ, ΛΑΓΚΑΔΙΚΙΩΝ, ΛΑΧΑΝΑ, ΛΕΥΚΟΧΩΡΙΟΥ, ΛΟΦΙΣΚΟΥ, ΝΙΚΟΠΟΛΕΩΣ, ΞΥΛΟΠΟΛΕΩΣ, ΟΣΣΗΣ, ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΟΥ, ΠΕΤΡΟΚΕΡΑΣΩΝ, ΣΑΡΑΚΗΝΑΣ, ΣΟΧΟΥ και ΧΡΥΣΑΥΓΗΣ 

ΣΤ) Από τον Δήμο ΠΥΛΑΙΑΣ – ΧΟΡΤΙΑΤΗ ο προ-καποδιστριακός ΟΤΑ: ΦΙΛΥΡΟΥ 

Ζ) Από τον Δήμο ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΑΔΕΝΔΡΟΥ, ΒΑΘΥΛΑΚΚΟΥ, ΒΑΛΤΟΧΩΡΙΟΥ, ΕΛΕΟΥΣΗΣ, ΚΟΥΦΑΛΙΩΝ, ΜΙΚΡΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ, ΝΕΑΣ ΜΕΣΗΜΒΡΙΑΣ, ΞΗΡΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΡΘΕΝΙΟΥ, ΠΡΟΧΩΜΑΤΟΣ και ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ

Η) Από τον Δήμο ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ: ΔΡΥΜΟΥ, ΜΕΛΙΣΣΟΧΩΡΙΟΥ, ΜΕΣΑΙΟΥ και ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ 

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ  ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη, 26ης Οκτωβρίου 90, ΤΚ 54627. 

Τηλέφωνα: 2310 546486 – 2310 518823 Φαξ: 2310 536168

Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00 και Τετάρτη 8:00 με 20:00

Νέα εφαρμογή ηλεκτρονικής υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο

Από τις 10-12-2018 είναι διαθέσιμη η νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας. 

Η νέα εφαρμογή:

 ·         Είναι περισσότερο φιλική στον χρήστη. 

·        Είναι πλήρως συμβατή με όλους τους σύγχρονους browsers.

 ·         Είναι διαθέσιμη αποκλειστικά μέσω των κωδικών taxisnet

·         Παρέχει πολλούς τρόπους για τον προσδιορισμό της θέσης της ιδιοκτησίας σας, καθώς ο εντοπισμός είναι πλέον υποχρεωτικός. 

·         Δίνει τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων διαφόρων τύπων (tiff, jpeg, pdf), καθώς καταργείται η δυνατότητα ταχυδρομικής αποστολής των εγγράφων.

Μείωση του τέλους αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση  που υπογράφουν ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, και ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, μειώνονται περαιτέρω τα τέλη αντιρρήσεων, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε περισσότερους πολίτες να υποβάλουν αντίρρηση, σε περίπτωση που διαφωνούν με την εκτίμηση της θεματικής αποτύπωσης του δασικού χάρτη της περιοχής τους.
Υπενθυμίζεται, ότι τα τέλη αντιρρήσεων, από τον Νοέμβριο 2016, είναι ήδη μειωμένα κατά 10%, σε σχέση την αντίστοιχη ΚΥΑ που είχε εκδοθεί το 2014. Η  νέα ΚΥΑ προβλέπει την περαιτέρω μείωση των τελών, ειδικά για τους πολίτες που κατέχουν μικρές εκτάσεις, καθώς επίσης και τη διαίρεση της κατηγορίας από 5 έως 20 στρέμματα, σε δύο κατηγορίες, από 5 έως 10 στρέμματα και από 10 έως 20 στρέμματα.
Σύμφωνα με την νέα κατανομή, οι μειώσεις των τελών στις χαμηλές κατηγορίες φτάνουν έως και 60%, ενώ στην ανώτερη κατηγορία η μείωση είναι 7%, όπως φαίνονται αναλυτικότερα στον παρακάτω πίνακα:
Κλάση έκτασης
Προηγούμενα ποσά
Νέα ποσά
α) <=100 m2
20 €
10 €
β) <= 1.000 m2
45 €
40 €
γ) >1.000 m2&<= 5.000 m2
135 €
90 €
δ) >5.000 m2&<= 10.000 m2
450 €
180 €
ε) >10.000 m2&<= 20.000 m2
450 €
350 €
στ) >20.000 m2&<= 100.000 m2
900 €
700 €
ζ) >100.000 m2&<= 300.000 m2
1.800 €
1.400 €
η) >300.000 m2
3.600 €
3.300 €
Ταυτόχρονα, υπάρχουν ήδη πέντε περιπτώσεις οι οποίες εξαιρούνται από την καταβολή τέλους αντιρρήσεων, όπως είναι:
 • οι περιπτώσεις περιοχών που συμπεριλήφθηκαν στο δασικό χάρτη λόγω μη αποτύπωσης των ρυμοτομικών σχεδίων,
 • οι περιοχές που φαίνονται ως δασικές το 1945, αλλά περιλαμβάνονται στον εποικισμό,
 • οι περιοχές που φαίνονται είτε το 1945, είτε τώρα, ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις και περιλαμβάνονται στον εποικισμό,
 • οι περιοχές με τελεσίδικη πράξη χαρακτηρισμού και
 • οι  περιοχές με εκκρεμείς πράξεις χαρακτηρισμού.
Η ανάρτηση και  η κύρωση  των δασικών χαρτών αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητες του ΥΠΕΝ και ένα σημαντικό εργαλείο, τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος, όσο και για την αειφορική ανάπτυξη της χώρας.
Εξάλλου, κατά την πρόσφατη συνάντηση του Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτη Φάμελλου, με τα ανώτατα στελέχη των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κατέστη σαφές ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι η στενότερη συνεργασία των δύο μερών, προκειμένου να καταγράφονται άμεσα τα προβλήματα που ανακύπτουν και να δίνονται απαντήσεις και λύσεις, προς τις υπηρεσίες  και προς  και τους πολίτες.
Ο ήδη αυξημένος χρόνος υποβολής των αντιρρήσεων, κατά 15 ημέρες, δηλαδή από τις 45 στις 60 ημέρες, η ενίσχυση των Σημείων Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ), η αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών, καθώς και οι προβλεπόμενες ρυθμίσεις για τον αγροτικό κόσμο στοχεύουν σε αυτή την κατεύθυνση. Η δε περαιτέρω μείωση των τελών αντίρρησης, με βάση την νέα ΚΥΑ, επιτρέπει σε περισσότερους πολίτες να υποβάλλουν αντιρρήσεις, προλαμβάνοντας οποιαδήποτε κοινωνική αδικία.

Σημ.:  Η ΚΥΑ έχει υπογραφεί και έχει σταλεί για δημοσίευση στο Εθνικό Τυπογραφείο 

 

Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ): ποια στοιχεία απαιτούνται για την έκδοσή του;

​Απαραίτητα πρέπει να προσκομίζονται:

Α. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΟΥ

 • Τίτλος Ιδιοκτησίας
 • Αντίγραφο οικ. αδείας + Τοπογραφικό
 • Κάτοψη (αδείας)
 • Ρυθμίσεις/Τακτοποιήσεις που έχουν γίνει για το ακίνητο
 • Απόσπασμα Κτηματολογίου (αν έχει γίνει δήλωση)
 • Φύλλο Συντήρησης Λέβητα (αν υπάρχει)
 • Λόγος έκδοσης ΠΕΑ (π.χ. πώληση, ενοικίαση)

Β. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ/-ΩΝ

 • Όνομα, Επώνυμο, Α.Φ.Μ.

Γ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗΣ

 • Όνομα, Επώνυμο, Α.Φ.Μ., Δ.Ο.Υ., Διεύθυνση Κατοικίας

Τέλος, είναι απαραίτητη μια επίσκεψη στο ακίνητο για να γίνουν οι απαιτούμενες μετρήσεις και έλεγχοι πριν την έκδοση του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης. 

Πως είναι ένας δασικός χάρτης;

Απόσπασμα κυρωμένου δασικού χάρτη

Απόσπασμα κυρωμένου δασικού χάρτη

Είναι βασικό να κατανοήσουμε ότι στο δασικό χάρτη δεν εμφανίζονται όρια ιδιοκτησιών αλλά μορφές φυτοκάλυψης.

Ο χάρτης εμφανίζει κλειστά πολύγωνα με κωδικούς και οριοθετεί τις δασικού χαρακτήρα εκτάσεις όσο και τις μη δασικού χαρακτήρα εκτάσεις.

Το πρώτο γράμμα κάθε κωδικού προήλθε από ερμηνεία των αεροφωτογραφιών έτους 1945 και το δεύτερο γράμμα από την σημερινή μορφή (πρόσφατες αεροφωτογραφίες, αυτοψίες, κ.λ.π.).  Συνήθως χρησιμοποιούνται οι αεροφωτογραφίες του Εθνικού Κτηματολογίου (φωτοληψίες περιόδου 2007-2009).

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι κωδικοί κάλυψης και η σημασία τους:

table-1

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με τους δασικούς χάρτες

Τι είναι οι δασικοί χάρτες;

Είναι χάρτες που δείχνουν ποιες εκτάσεις ήταν το 1945 και σήμερα δασικές ή χορτολιβαδικές ή άλλης μορφής (μη δασικές) ή ακόμα και συνδυασμός των παραπάνω.

Πως θα δω αν θίγεται η ιδιοκτησία μου;

Πρέπει να συμβουλευτώ έναν επαγγελματία μηχανικό, ώστε να εντοπίσω στο χάρτη το ακίνητό μου και να ελέγξω αν κάποιο τμήμα του χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση.

Τι είναι αντίρρηση επί του Δασικού χάρτη;

Είναι ο μόνος τρόπος για κάποιον που έχει έννομο συμφέρον να προτείνει αλλαγές στους δασικούς χάρτες. Υποβάλλεται μόνο ψηφιακά, στον ιστότοπο της ΕΚΧΑ Α.Ε. Αν δεν υποβληθεί αντίρρηση, ο χάρτης θα κυρωθεί οριστικά και αλλαγές γίνονται μόνο με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά;

Στοιχεία που θεμελιώνουν έννομο συμφέρον επί της αμφισβητούμενης έκτασης (π.χ. συμβολαιογραφικά έγγραφα, δικαστικές αποφάσεις, παραχωρητήρια, μισθωτήρια, προσύμφωνα, ή ακόμα και το έντυπο Ε9), καθώς και οι συντεταγμένες του πολυγώνου για το οποίο γίνεται αντίρρηση είναι απαραίτητα για αρχή.  Για να ενισχυθεί η ένσταση προτείνεται η σύνταξη έκθεσης φωτοερμηνείας και υπάρχει η δυνατότητα παράστασης ειδικού επιστήμονα ενώπιον της επιτροπής.

Χρειάζομαι ένα αξιόπιστο τοπογραφικό διάγραμμα;

Όλη η διαδικασία βασίζεται στις ακριβείς συντεταγμένες στο προβολικό σύστημα ΕΓΣΑ’87 που προκύπτουν από ένα ορθό και αξιόπιστο τοπογραφικό. Η οριοθέτηση της ιδιοκτησίας θα την ακολουθεί στο εξής για πάντα.

Τι προθεσμίες έχω και πόσο είναι το Ειδικό Τέλος αντίρρησης;

Ενημερώνομαι έγκαιρα, γιατί η προθεσμία υποβολής αντίρρησης είναι 60 ημέρες από την ανάρτηση του δασικού χάρτη. Μόνο πλήρεις αιτήσεις με τα απαραίτητα δικαιολογητικά γίνονται δεκτές.

Το Ειδικό τέλος καθορίζεται με βάση το αμφισβητούμενο εμβαδόν και κυμαίνεται από 20 μέχρι 3.600 ευρώ (Εγκύκλιος 151176/60/11.01.2017 (ΑΔΑ: ΨΨΝ34653Π8-ΡΓΚ) Προγραμματισμός Αναρτήσεων Δασικών Χαρτών).

Τι είναι το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ);

Το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων είναι ένα επίσημο έγγραφο που εκδίδει ο Ενεργειακός Επιθεωρητής, το οποίο:

 1. Απεικονίζει την ενεργειακή κατάταξη του κτιρίου/κτιριακής μονάδας.
 2. Στο ΠΕΑ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα γενικά στοιχεία του κτιρίου, η υπολογιζόμενη ετήσια συνολική κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας του κτιρίου αναφοράς και του εξεταζόμενου κτιρίου, καθώς και συστάσεις για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου.
 3. Κάθε συμβολαιογράφος για την κατάρτιση πράξεως αγοραπωλησίας ακινήτου υποχρεούται να μνημονεύσει στο συμβόλαιο τον αριθμό πρωτοκόλλου του ΠΕΑ και να επισυνάψει σε αυτό επίσημο αντίγραφο του ΠΕΑ.
 4. Σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να συμπληρώνεται στα σχετικά πεδία των ηλεκτρονικών δηλώσεων μίσθωσης που υποβάλλονται στο TaxisNet.
 5. Το ΠΕΑ εκδίδεται και στο πλαίσιο προγραμμάτων  που χρηματοδοτούνται από εθνικούς ή/και κοινοτικούς πόρους (π.χ. Εξοικονόμηση κατ’ οίκον Ι & ΙΙ),  όπου οι επιλέξιμες επεμβάσεις βασίζονται στα σενάρια ενεργειακής αναβάθμισης του ακινήτου.

Το ΠΕΑ έχει 10ετή ισχύ, εκτός από την περίπτωση ριζικής ανακαίνισης ή ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου πριν παρέλθει η δεκαετία, οπότε πρέπει να εκδοθεί νέο.